Kai Normann og Krigen er en rørende, medrivende og musikalsk forestilling om Kai Normann Andersens tid på og omkring Gjorslev Gods under 2. Verdenskrig. Sammen med sin hustru, skuespillerinden Ellen Gottschalch, tilbragte Kai Normann Andersen sommerferierne under besættelsen på Søgaard under Gjorslev Gods.
Forestillingen følger de virkelige begivenheder, der udspillede sig på og omkring godset under 2. verdenskrig. Kai Normann Andersen var kritisk overfor besættelsesmagten, og da forfølgelsen af de danske jøder tog fart i 1943, skjulte komponisten nogle af de forfulgte i kælderen under Søgaard.
Situationen spidsede til og i efteråret 1943 måtte Kai Normann og Ellen Gottschalch flygte til Sverige.
Kai Normann Andersens arbejdede under besættelsen tæt sammen med bl.a. Poul Henningsen. Ikke mindst samarbejdet omkring revyerne ’Dyveke’ i 1940 og Dagmarrevyen i 1941 blev skelsættende i form af evergreens som ’ Jeg gi’r mit humør en gang lak’, ’Man binder os på mund og hånd’ og ’I dit korte liv’ – alle tre viser indgår i Kai Normann og Krigen.
Om netop ’Man binder os på mund og hånd’ og ’I dit korte liv’ hedder det i den Kulturkanon, som blev udgivet i 2006 – og hvori Kai Normann Andersen altså blev optaget:
” I besættelsestiden fik hans (KNA) musik en mere reflekterende tone (…), sådan som man især kan høre det i to af hans måske mest populære sange, nemlig den stilfærdige protestsang mod besættelsesmagten: ’Man binder os på mund og hånd’ og den Carpe Diem-agtige ’I dit korte liv’.
Kai Normann Andersen levede fra 1900 til 1967.
’Kai Normann og Krigen’ vises i samarbejde med Lokalhistorisk Forening og markerer 80 året for Danmarks befrielse.
Medvirkende Nicolaj Cornelius og Sune Svanekier
Instruktion Sune Svanekier
Manuskript Nicolaj Cornelius
Musikindspilning Kenneth Sichlau
Indtalte stemmer Susanne Breuning, Simon Bennebjerg og Sune Svanekier
Komponist Kai Normann Andersen
Forlag © Edition Wilhelm Hansen AS
Video og grafik Weigang Fotografi
Historien er skabt af Sune Svanekier og Nicolaj Cornelius